چرایی نامگذاری روز حجاب و عفاف
به گزارش روابط عمومی رادیو معارف؛ بیست و یكم تیرماه سالروز قیام مردم مشهد علیه كشف حجاب به عنوان روز عفاف و حجاب نامگذاری شده است. روزی كه دژخیمان رضاخان مردم معترض به كشف حجاب را درمسجد گوهرشاد به خاك و خون كشید.
رضاشاه در 12 خرداد 1313 سفری به تركیه داشته است كه به تبع آن در 28 خرداد 1314 دولت محمدعلی فروغی طی بخشنامه ای دستور داد كه مردم ایران به جای كلاه پهلوی، از كلاه بین المللی شاپو استفاده كنند و اگر كارمندی از این كلاه استفاده نمی كرد، شغلش را از دست می داد. به نوعی می خواستند طرح تغییر لباس را در ایران اجرا كنند و به عبارتی مد و لباس غربی را وارد فرهنگ و تمدن ایران كنند؛ درحالیكه مردم ایران راضی به تغییر لباس و فرهنگ ایرانی خود نبودند. مگر غیر از این است كه لباس هر كشور، فرهنگ و پرچم آن كشور است؟ مگر غیر از این است لباس هر فرد، هویت آن فرد است؟ طبیعی است كه مردم غیور ایران راضی به تغییر فرهنگ خود و تن دادن به فرهنگ غربی نبودند.
در واقع دولت محمدعلی فروغی قصد داشت آرامآرام و مرحلهبهمرحله لباس و فرهنگ غرب را وارد ایران كند؛ بنابراین ابتدا از كلاه شروع كرد؛ ولی مردم متوجه هدف شوم آنها شدند و اعتراض كردند.
بخشنامه و دستور دولت فروغی توسط رضاشاه اعلام شد و آنجا بود كه مردم پیشتاز مشهد دست به اعتراض زدند و روز 21 تیر 1314 در مسجد گوهرشاد تحصن كردند و اعتراض آنها به خاطر اجباری شدن كلاه شاپو و یك دست كردن لباس ها بود.
در جمع معترضان مسجد گوهرشاد روحانیان و علمای زیادی حضور داشتند، ازجمله مرحوم شیخ محمدتقی بهلول، حافظ كل قرآن كریم كه سخنرانی تندی علیه دولت و رضاشاه كرد و حكومت نیز در پاسخ به اعتراض آن مردم دین خواه و غیور ایرانی دست به آن اقدام وحشیانه و اشتباه بزرگ زدند و به دستور رضاشاه حدود دو هزار نفر از مردم بیگناه را كشته و زخمی و بسیاری را زندهبهگور كردند.