حضرت آیتالله خامنهای خطاب به مسئولان فرمودند: در برنامهریزیها مطلقاً معطل مذاكرات هستهای نشوید و كار خودتان را جلو ببرید. اینجور نشود كه اگر مذاكرات به نتایج مثبت یا نیمه مثبت یا منفی رسید، در كار شما خللی ایجاد شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر امروز (سهشنبه) در دیدار مسئولان و كارگزاران نظام همه مسائل كشور را قطعاً قابل حل خواندند و با تبیین ابعاد مختلف شعار سال، تأكید كردند: منظومه قدرت جمهوری اسلامی و دستاوردهای گوناگون آن در بخشهای مختلف، ایران را به الگویی جذاب برای ملتها تبدیل كرده است و ناامید كردن مردم و القای حسّ بنبست، جفا به مردم و انقلاب است.
ایشان با تمجید از بیداری و تحركات جوانان فلسطینی در سرزمینهای اشغالی گفتند: این تحركات نشان داد فلسطین برخلاف تلاش امریكا و پیروانش زنده است و به فضل الهی پیروزی نهایی از آن مردم فلسطین خواهد بود.
حضرت آیتالله خامنهای در ابتدای سخنانشان و در بیان توصیههای معنوی، با استناد به آیات قرآنی و ادعیه، استغفار را همراه با نیت صادقانه، موجب صفا و طهارت روحی و جلب رحمت الهی در زندگی فردی و همچنین در میدانهای ملی و عرصههای بزرگ اجتماعی خواندند.
ایشان، استغفار را، هم از ارتكاب عمل ممنوع و هم از عمل نكردن به وظایف و ترك فعل، ضروری دانستند و گفتند: خیلی از ما مسئولان به علل مختلف به ترك فعل و انجام ندادن وظایف مبتلا هستیم كه خداوند در این باره انسان را سختگیرانه مورد مؤاخذه قرار میدهد.
حضرت آیتالله خامنهای مسئولیت در نظام اسلامی را به معنای مورد سؤال بودن برشمردند و افزودند: در نظامهای سیاسی جهان مسئولان مورد سؤال مردم هستند اما در نظام اسلامی مسئولان علاوه بر مردم، در معرض سوال و مؤاخذه مهمتر و سنگینترِ خداوند نیز هستند.
ایشان با ابراز خرسندی از حضور گسترده جوانان در مجموعه مدیریتی نظام، همه مسئولان را به مراقبت كامل از دو آسیب مهم یعنی «غرور» و «انفعال» فراخواندند و افزودند: غرور بخاطر پست و مقام، موفقیتها، غَرّه شدن به لطف پروردگار و هر منشأ دیگری، «طلیعه شكست» و «مقدمه سقوط درونی و اجتماعی و كاری» انسان خواهد بود و با ایجاد توهم و بزرگبینی، فرد مسئول را از مردم دور میكند.
رهبر انقلاب اسلامی آسیب دوم را «انفعال» برشمردند و گفتند: انفعال به معنای احساس بنبست در امور، نقطه مقابل غرور و خطرناك است كه دشمنان تلاش دارند با روشهای گوناگون آن را در جامعه و در میان مسئولان القاء كنند كه البته بر اساس وعده تخلفناپذیر الهی، راه مقابله با این طراحی دشمن، «صبر» و «تقوا» است. صبر یعنی خسته نشدن و از میدان خارج نشدن، و تقوا نیز یعنی مراقب حركت خود و دشمن بودن.
رهبر انقلاب اسلامی با تأكید بر اینكه دایره تقوا وسیع است و در حوزه های مختلف از جمله اقتصاد، دیپلماسی و امنیت، معنای خاص خود را دارد، گفتند: امروز ناامید كردن مردم و القای حس بن بست در جامعه، جفا به مردم، كشور و انقلاب است.
ایشان با اشاره به برخی شاخصهای منفی در زمینه اقتصادی گفتند: مسائل و مشكلات وجود دارند اما قابل حل هستند و مبنای ارزیابی و قضاوت درباره شرایط كشور و موفقیتهای آن، نباید فقط شاخصهای اقتصادی باشد بلكه باید شاخصهای دیگر را نیز در نظر گرفت و همه موارد را با هم سنجید.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: با وجود موارد منفی در اقتصاد، در همین حوزه نیز نشانههای موفقیت وجود دارد كه یك نمونه آن تابآوری اقتصاد كشور در برابر تحریمهای بیسابقه است.
حضرت آیتالله خامنهای، رسیدن به خودكفایی در برخی موارد از جمله تولید شش نوع واكسن كرونا، بدهی خارجی نزدیك به صفر كشور، و پیشرفتهای علمی و صنعتی و فناوری در حوزههای مختلف را نشانههای دیگر موفقیت برشمردند و خاطرنشان كردند: یك نمونه دیگر از موفقیتها، پیش رفتن صحیح و روانِ جریان مدیریت كشور است و برخلاف برخی كشورهای دیگر و با وجود همه دشمنیها، مدیریت كشور به صورت قانونی و بدون نیاز به اقدامات خارج از روال، دست به دست شده است.
ایشان گفتند: این دستاوردها و موارد دیگر همچون گسترش عمق راهبردی و نفوذ معنوی ایران در منطقه، جمهوری اسلامی را به یك نمونه جذاب تبدیل كرده است.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: دشمن براساس طمعورزیهای خود، حرفهای یأسآوری را بیان میكند كه قبلاً هم از اینگونه مطالب بیان میشد اما نادرستی همه آن مطالب بعدها به اثبات رسید مانند سخنان صدام هنگام آغاز جنگ تحمیلی و وعده فتح یكهفتهای تهران و یا سخنان چند سال قبل یك دلقك امریكایی كه گفته بود كریسمس را در تهران جشن میگیریم.
رهبر انقلاب اسلامی تأكید كردند: اینكه امریكاییهای مغرور صریحاً اعتراف میكنند كه فشار حداكثری علیه ایران شكست خفت بار خورده، موضوع بسیار مهمی است كه نباید فراموش شود.
رهبر انقلاب در بخش دیگری از سخنانشان و در بیان نكاتی درباره شعار سال، با اشاره به بعضی دیدگاههای مطرحشده درباره ناسازگاری دو خصوصیتِ «دانشبنیانی» و «اشتغالآفرینی» گفتند: این حرف درست است كه با پیشرفتِ فناوری، نیاز به نیروی انسانی كمتر میشود اما این مطلب درباره شرایط كشور ما كه ظرفیتهای تعطیل یا نیمهتعطیل زیادی در بخشهای پاییندست دارد صادق نیست و با دانشبنیان كردن تولید در این بخشها، فرصتهای شغلی نیز چند برابر میشود.
ایشان نتیجه تولید دانشبنیان را ارتقاء نیروی انسانی شاغل و بهكارگیری جوانان تحصیلكرده خواندند و افزودند: متأسفانه درصد بالایی از دانشآموختگان كشور در عرصههای غیر مرتبط با رشته تحصیلی خود شاغل هستند كه با گسترش شركتهای دانشبنیان، كیفیت نیروی انسانی دستگاهها نیز ارتقاء مییابد و نخبگان از روی آوردن به مشاغل كمارزش بینیاز میشوند.
حضرت آیتالله خامنهای، معاونت علمی را موظف به تعیین ضوابط كیفی و شاخصهای دقیق برای پذیرش شركتهای دانشبنیان دانستند و خاطرنشان كردند: افزایش تعداد شركتها كافی نیست و در این زمینه باید شاخصهای حیاتی دیگری همچون نوآوری، كاهش ارزبری، اشتغالآفرینی، قابلیت صادرات و رقابتپذیری نیز مورد نظر قرار بگیرد.
رهبر انقلاب با تأكید بر اینكه توسعه شركتهای دانشبنیان باید بر اساس اولویتها و با نیازسنجی بر مبنای گرهگشایی از مسائل كشور باشد، گفتند: شركتهای دانشبنیان در بخشهایی همچون بخش كشاورزی توسعه یابند كه امنیت اقتصادی كشور وابسته به آنها است، ظرفیت جذب نیروهای متخصص و غیرشاغل در آنها بالا است و یا بخشهایی مانند نفت و گاز و معادن كه با خامفروشی، منابع ارزشمند كشور را بدون ارزش افزوده صادر میكنند.
ایشان در این زمینه افزودند: متأسفانه مواد خام در كشور با قیمت ارزان صادر، و محصول نهایی با قیمت گران وارد میشود در حالیكه با تولید دانشبنیان باید این روند اصلاح و محصول نهایی تولید و صادر شود.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین با تأكید بر حمایت دولت از شركتهای دانشبنیان، گفتند: دولت بزرگترین مصرفكننده در كشور است و مصداق كامل حمایت واقعی دولت از دانشبنیانها، جلوگیری از واردات بیرویه است.
رهبر انقلاب، تدوین برنامه هفتم توسعه را ضروری خواندند و افزودند: این برنامه قرار بود سال گذشته تدوین و از امسال اجرایی شود كه نشد اما امسال دولت و مجلس همت كنند تا برنامه هفتم بر اساس سیاستهای كلی نظام، تدوین و تصویب شود.
ایشان مردمی بودن و مهمتر از آن مردمی ماندن را از ویژگیهای لازمِ هر مسئول نظام اسلامی خواندند و گفتند: دیدن یا شنیدن واقعیات در میدان و یا از منابع مورد وثوق، زمینهساز برنامهریزی و اقدامات صحیح خواهد بود.
حضرت آیتالله خامنهای در همین زمینه افزودند: گاهی مردم عادی نكاتی را به مسئول میگویند كه از مشاوران كاركشته و نزدیك هم شنیده نمیشود.
ایشان با ابراز ناخرسندی از اجرا نشدن سیاستهای كلی اصل 44 تأكید كردند: دولت میتواند با تحقق این سیاستها، اقتصاد كشور را بر دوش مردم قرار دهد و خود به سیاستگذاری، نظارت و هدایت بپردازد تا حل مشكلات شتاب بگیرد.
رهبر انقلاب با اشاره به كشورهایی كه بدون نفت از رشد اقتصادی برخوردارند، افزودند: نفت حدود صد سال است كه همچون مادهای مخدر، اعتیاد سختی در كشور ایجاد كرده كه باید حتماً علاج شود.
ایشان اقتصادِ بدون نفت را هدفی بلندمدت خواندند و افزودند: حداقل دو دولت در مسئولیتهای هشت ساله باید همت كنند تا این مشكل به سامان برسد البته اگر همان روزی كه اقتصاد بدون نفت را مطرح كردیم اجرای آن شروع میشد امروز كشور وضع متفاوتی داشت.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به احتمالاتی كه درباره برخی گشایشهای ارزی مطرح میشود، گفتند: مراقب باشیم اگر احتمالاً گشایشی ایجاد شد، درآمدها صرف واردات بیرویه نشود و به مسائل زیربنایی از جمله حمل و نقل جادهای و ریلی، شركتهای دانشبنیان، نوسازی صنایع، راههای ارتباطی با كشورهای همسایه و حل مشكل مهم آب اختصاص یابد كه خوشبختانه دولت در مسئله آب كارهای خوبی آغاز كرده اما حل این مشكل به پول نیاز دارد.
رهبر انقلاب شورای اقتصادی سران قوا را فرصتی مهم برای تصمیمگیریهای لازم دانستند و گفتند: این شورا در دولت قبل و با چند دستور كار مهم از جمله اصلاح ساختار بودجه، حل مسئله بانكی و مدیریت مقابله با تحریمها تشكیل شد كه سه قوه با همكاری و صمیمیت كاملی كه دارند باید از این ظرفیت استفاده كنند.
رهبر انقلاب مسئله فرهنگ را بسیار مهم و نیازمند مجاهدت هوشمندانه برشمردند و گفتند: مراكز رسمی فرهنگی و همچنین فعالان فرهنگی كه به یاری خدا در سطح گسترده مشغول فعالیتند، فرهنگ و علم را كاملاً جدی بگیرند و با چشمان باز به فعالیت شبانهروزی و مجاهدانه در این زمینه بپردازند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به جهتگیری خوب دیپلماسی كشور تأكید كردند: مسئولان مطلقاً معطّل مسئله هستهای نشوند و بر اساس واقعیات كشور به برنامهریزی و اقدام برای حل مشكلات بپردازند.
ایشان مسئولان مذاكرات را، انقلابی، متدیّن و پر جدّ و جهد خواندند و افزودند: وزیر امور خارجه و مسئولان مذاكرهكننده گزارشهای دقیقی را به مراكز داخلی می دهند. نقد و اظهار نظر درباره عملكرد آنها هم ایرادی ندارد به شرط اینكه از سوءظن و بدبینی به دور باشد و همچنانكه بارها گفتهام موجب تضعیف عناصر میدان و ناامیدی مردم نشود.
رهبر انقلاب با ابراز خرسندی از مقاومت هیأت مذاكرهكننده در مقابل زورگوییها و زیادهخواهیها گفتند: طرف مقابل كه بدعهدی كرد و از برجام خارج شد الان احساس درماندگی و بن بست میكند اما نظام اسلامی كه با اتكای به مردم از مشكلات زیادی عبور كرده، از این مرحله هم عبور خواهد كرد.
رهبر انقلاب در بخش دیگری از سخنانشان با تمجید از بیداری، تحرّك و تلاش جوانان فلسطینی در سرزمین های 1948 و در مركز سرزمین های اشغالی افزودند: این تحركات نشان داد فلسطین برخلاف تلاش امریكا و پیروانش زنده است و هرگز به فراموشی سپرده نخواهد شد و با ادامه تحركات جاری و به فضل الهی پیروزی نهایی از آنِ مردم فلسطین خواهد بود.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین با تمجید از شجاعت مردم مظلوم یمن در توصیهای دلسوزانه و خیرخواهانه به مسئولان سعودی گفتند: چرا به جنگی كه می دانید احتمال پیروزی در آن را ندارید ادامه می دهید؟ راهی پیدا كنید و خود را از این معركه خارج كنید.
ایشان آتشبس اخیر در یمن را خیلی خوب خواندند و افزودند: اگر این توافق به معنای واقعی كلمه اجرا شود میتواند ادامه یابد و بدون تردید مردم یمن به بركت همّت، شجاعت و ابتكار عمل خود و رهبرانشان پیروزند و خداوند هم به این مردم مظلوم كمك خواهد كرد.
رهبر انقلاب در توصیههای پایانی به مسئولان كشور گفتند: فرصت مسئولیت بسیار زودگذر است و هر ساعتِ آن را قدر بدانید.
توصیه دوم رهبر انقلاب پرهیز از اقدامات نمایشی بود.
ایشان همچنین افزودند: تعارض منافع كه همه در مذمّت آن سخن میگویند، فقط در عرصه اقتصاد نیست و اگر در موضوعی میان توجه مردم به ما و رعایت مصالح عمومی كشور تعارضی پیش آید، باید منفعت خود را نادیده بگیریم و به مصالح عمومی توجه كنیم.
توصیه به دولت و مجلس برای رعایت خطوط فاصل و عمل كردن در حیطه وظایف و اختیارات، آخرین توصیه رهبر انقلاب به مسئولان كشور بود.
در ابتدای این دیدار، حجتالاسلام والمسلمین رئیسی رئیس جمهور، گفتمان دولت را گفتمان انقلاب اسلامی با تأكید بر مؤلفههای مردمی بودن، عدالتخواهی و تحولگرایی برشمرد و گفت: سند تحول دولت با همفكری جمع زیادی از صاحبنظران آماده و منتشر شد.
رئیسجمهور، «اقدام و عمل» را مهمتر از «برنامه» دانست و افزود: با تأمین گسترده واكسن و همكاری آحاد مردم، با تغییر محسوس شرایط، كسب و كارها مجدداً رونق گرفت و امسال سفرهای نوروزی جهش زیادی داشت.
آقای رئیسی مواجهه خردمندانه با مسئله كسری بودجه 1400 را از دیگر اقدامات دولت در هشت ماه گذشته دانست و گفت: در این مدت تلاش كردیم با افزایش تولید نفت و گاز و افزایش صادرات نفتی و همچنین افزایش درآمدهای مالیاتی، از كسری بودجه و خلق پولِ منجر به تورم جلوگیری شود.
رئیس جمهور افزایش اختیارات استانی و تكمیل پروژههای نیمه تمام را از دیگر برنامههای دولت خواند و گفت: مهار تورم از دستور كارهای اصلی دولت است و گزارشهای مراكز آماری نشان میدهد كه رشد صعودی تورم متوقف، و روند نزولی آن آغاز شده است.
آقای رئیسی ایجاد شفافیت و برخورد با بسترهای فسادزا را جزو اقدامات و برنامه های اساسی دولت برشمرد و گفت: مصوبات سفرهای استانی با اعتبارات و در زمانبندی مشخص در حال اجرا است.
آقای رئیسی اقدامات فرهنگی و برنامهریزی برای كاهش آسیبهای اجتماعی را از دیگر اقدامات دولت خواند و خاطرنشان كرد: اقدامات و دستاوردهای دولت حاصل یك كار جمعی میان همه قوا و نهادها است كه همچنان به این همكاری و هماهنگی نیازمندیم.
رئیس جمهور مهمترین پروژه دولت را افزایش امید و اعتماد مردم دانست و افزود: با انسجام ملی و اتكاء به داشته های داخلی، دشمن ناامید خواهد شد. همچنانكه بارها گفتهایم مذاكره جای خود را دارد اما برجام یكی از مسائل كشور است و به هیچوجه نان مردم و اقتصاد كشور را به مسائل خارجی گره نخواهیم زد.