شركت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یك وظیفه شرعی، اسلامی و الهی است.
با توجه به آغاز تبلیغات كاندیداهای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری و تاكیدات فراوان بر جلب مشاركت حداكثری و حضور پرشور مردم در پای صندوق های رأی، مروری بر دیدگاه ها، نظرات و تاكیدات برخی از مراجع معظم تقلید پیرامون شركت در انتخابات از جمله نظر آیات عظام امام خمینی(ره) رهبر كبیر انقلاب، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب، آیت الله العظمی مكارم شیرازی، آیت الله العظمی سبحانی، آیت الله العظمی نوری همدانی، آیت الله العظمی شبیری زنجانی، آیت الله العظمی جوادی آملی و آیت الله العظمی مظاهری كه در انتخاباتهای متعدد علاوه بر این كه خودشان در پای صندوق های رأی حضور پیدا كرده اند به برگزاری انتخابات، حضور حداكثری و انتخاب فرد اصلح تاكید كرده و بعضا شركت در آن را لازم، وظیفه ای شرعی، اسلامی و الهی دانسته اند كه بیانات این بزرگان را در ادامه می خوانید:
حضرت امام خمینی(ره):
وصیت من به ملت شریف آن است كه در تمام انتخاب، چه انتخابات رئیس جمهور و چه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و چه انتخابات خبرگان … در صحنه باشند و اشخاصی كه انتخاب می كنند روی ضوابطی باشد كه اعتبار می شود، … مراجع و علمای بزرگ تا طبقه بازاری و كشاورز و كارگر و كارمند، همه و همه مسئول سرنوشت كشور و اسلام می باشند؛ چه در نسل حاضر و چه در نسل های آتیه؛ و چه بسا كه در بعض مقاطع، عدم حضور و مسامحه، گناهی باشد كه در رأس گناهان كبیره است.
حضرت آیتالله خامنهای:
ـ شركت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یك وظیفه شرعی، اسلامی و الهی است.
ـ مسألهی مهمّی در مقابل مردم ماست كه آن، مسألهی انتخابات ریاست جمهوری است. من از همهی ملت ایران تقاضا میكنم كه با روشنبینی و هوشمندی و تیزبینی خود به این مسأله به صورت یك مسألهی ملّی و تاریخی نگاه كنند و آن را دست كم نگیرند. البته در شروع انتخابات، بخصوص در تبلیغات، هر كسی و هر جمعیتی گزینهای دارند؛ كسی را میخواهند انتخاب كنند و او را بر دیگران ترجیح میدهند. این جا، جای خطرناكی است و میدانی است برای اینكه خدای نكرده صفات بد در انسان بروز پیدا كند. این، خطری در راه انتخابات است كه یك تجربهی بزرگ محسوب میشود. همه با همّت؛ اما با حسن خلق و روشنبینی و امید و روی خوش و دل خوش با این قضیه مواجه شوند؛ آرای زیادی را در صندوقها بریزند و رئیس جمهور را با رأی بالایی انشاءاللَّه انتخاب كنند تا دولت و رئیس جمهور آینده، دستشان باز باشد و بتوانند با پشتوانهی عظیم آرای ملّت، كشور را بسازند و دیگرانی كه در بیرون از مرزها همیشه منتظرند تا نقص كوچكی در ملت ما ببینند و آن را چند برابر بزرگ كنند، آنها هم از اینكه بتوانند این كار را انجام دهند، مأیوس شوند.
ـ در انتخابات مردم سعی كنند صالحترین را انتخاب كنند. آن كسانی كه نامزد ریاست جمهوری میشوند و در شورای نگهبان صلاحیت آنها زیر ذره بین قرار میگیرد و شورای نگهبان صلاحیت آنها را اعلام میكند، اینها همهشان صالحند. اما مهم این است كه شما در بین این افراد صالح، بگردید و صالحترین را پیدا كنید. این جا جائی نیست كه من و شما بتوانیم به حداقل اكتفاء كنیم؛ دنبال حداكثر باشید؛ بهترین را انتخاب كنید.
ـ در انتخاباتِ بسیار مهمِ پیشرو، در درجه اول افزایش مشاركت مهم است؛ بنابراین لازمست در محیطهای كاری دانشجویی و خانوادگی، در این زمینه هر چه ممكن است تلاش كرد.
ـ برای انتخاب خوب، ببینید چه كسی به ملاكهای انقلاب نزدیكتر است و توانایی كار در جهت این ملاكها را دارد.
حضرت آیتالله مكارم شیرازی:
ـ مسأله مهم در انتخابات انتخاب اصلح است
ـ مردم باید با حضور در صحنه انتخابات، امید دشمنان را به یأس تبدیل و آنها را ناكام كنند.
ـ همانطور كه حفظ جان، مال، ناموس، دین و كشور واجب است و باید اینها را حفظ كنیم، رأی دادن نیز كه مقدمه حفظ این موارد است، واجب است. بهعبارت دیگر، مقدمه واجب نیز واجب است.
حضرت آیتالله جعفر سبحانی:
ـ برای ایجاد انقلاب زحمات بسیاری كشیده شده است و شركت در انتخابات از جمله اقداماتی است كه نقش مهمی در حفظ و تداوم انقلاب اسلامی دارد.
ـ شركت در انتخابات وظیفه شرعی و دینی است، همه باید اختلافها را كنار بگذارند و در انتخابات شركت كنند.
ـ سرنوشت نظام اسلامی و كشور بستگی دارد كه در انتخابات شركت كنیم و به افراد متدین و ملتزم به اسلام و قوانین و توانا بر اداره كشور رأی دهیم. وا... العالم.
حضرت آیتالله نوری همدانی:
ـ مردم باید در انتخابات حضور حداكثری داشته باشند و واجب است كه همه شركت كنند چون به سرنوشت انسان مربوط است و انسان نباید بی تفاوت باشد، جهاد امروز این است كه مردم در صحنه حاضر باشند و در انتخابات شركت كنند و نشان دهند كه به نظام علاقه مند هستند.
ـ مردم باید با حضور پرشور در انتخابات ضمن ابراز وفاداری به نظام اسلامی و آرمانهای والای آن، توطئههای دشمنان را نقش بر آب و موجبات تقویت و اعتلای بیش از پیش نظام مقدس اسلامی را فراهم كنند.
ـ همانگونه كه كرارا بیان شده است، شركت در انتخابات و انتخاب اصلح، امری لازم و واجب است.
ـ حضور در این انتخابات واجب است و همه باید شركت كنند؛ چرا كه تكلیفی است كه بر عهده ماست و امیدواریم همه مردم اعم از زن، مرد، پیر و جوان به عنوان یك جهاد در انتخابات شركت كنند.
حضرت آیتالله شبیری زنجانی:
(درجواب استفتائی كه از حكم شركت در انتخابات از معظم له سوال شده بود فرمودند:)
موارد مختلف است. در جایی كه حیات مذهب حق متوقف بر شركت باشد یا عدم شركت موجب مفاسد عظیم تر در مجتمع گردد شركت كردن لازم است.
حضرت آیتالله جوادیآملی:
ـ تقویت نظام اسلامی با شركت در انتخابات و مانند آن، لازم است،
حضرت آیتالله مظاهری:
انتخابات، مایه تضمین جمهوری اسلامی است و از این جهت دشمنان انقلاب و جمهوری اسلامی همواره درصدد هستند تا این امتیاز ملّی و اسلامی را كمرنگ و بیرونق نمایند؛ اما ملت بزرگوار، همواره با حضور در صحنه، آنان را ناامید ساختهاند.