سخنگوی وزارت امور خارجه با اعلام اینكه در سطح عالی در مراسم تشییع شهید نصرالله شركت میكنیم، درباره مشكل پیش آمده در ارتباط با پرواز هواپیماهای ایرانی به بیروت گفت: گفتوگوها ادامه دارد و امیدواریم به راهحل معقول كه منافع مردم ایران و لبنان را تأمین كند، برسیم.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) 29 بهمنماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
وی در ابتدا ضمن قدردانی از حضور مردم در راهپیمایی 22 بهمن به حضور عراقچی در كنفرانس كشورهای حاشیه اقیانوس هند در مسقط اشاره كرد.سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین به سفر وزیر خارجه سودان به تهران و برگزاری سومین نشست اقتصادی خزر در تهران اشاره كرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوالی درباره سخنرانی وزیر امور خارجه در عمان و دیدارهای آن با تعدادی از همتایان و فراخوان این كشورها به تقویت همكاریهای منطقهای برای تقویت امنیت دریانوردی و موضوع توسعه مكران اظهار داشت: این اجلاس مهمی بود و فرصت و سكویی است برای رایزنی درباره راههای تقویت تعاملات و روابط در حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری بین كشورهای ساحلی اقیانوس هند.وی گفت: این ساحل مهم دروازه ورود ما به دنیاست و برای ما اهمیت است. در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای توسعه این منطقه انجام شده است.بقایی بیان كرد: برای اینكه این اتفاق بیفتد نیازمند سرمایهگذاری داخلی و خارجی هستیم و از این رویدادها برای معرفی ظرفیت مكران و ضرورت تقویت امنیت منطقهای با حضور همه كشورهای دخیل در منطقه استفاده میكنیم.سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: بدون وجود امنیت برای همه كشورها امكان توسعه پایدار وجود نخواهد داشت. بازخوردهایی كه داشتیم مثبت بوده است. عراقچی در حاشیه با همتایان خود از كشورهای دیگر گفتوگوهای خوبی داشته و امیدواریم این گام به عنوان تدابیری كه دستگاه دیپلماسی برای گسترش روابط با كشورهای پیرامونی حتی خارج از منطقه به گسترش روابط كمك كند، كمك كند.
این دیپلمات ارشد ایرانی كه گفت در سطح عالی در مراسم تشییع شهید حسن نصرالله شركت میكنیم.وی درباره مباحث مربوط به پرواز هواپیمایی ایرانی به بیروت مطرح شد، گفت: ما مواضع خود را مطرح كردیم صحبتهای خوبی بین عراقچی و همتای لبنانی انجام و تأكید شد ایران و لبنان با توجه به سابقه روابط و منافع متقابل بهترین تصمیم را بگیرند و اجازه ندهند طرفهای ثالثی كه خیر و صلاح دو كشور و منطقه را نمیخواهند تاثیرگذاری كنند. بقایی اضافه كرد: گفتوگوها ادامه دارد و امیدواریم به راهحل معقول كه منافع مردم ایران و لبنان را تأمین كند، برسیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اظهارات رئوف شیبانی نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور سوریه درباره دریافت پیامهایی از سوی حاكمان سوریه گفت: درباره سوریه موضع ما بدون تغییر است. سرنوشت مردم سوریه باید به دست خود مردم سوریه و بدون هرگونه دخالت مخرب خارجی تعیین شود. سوریه با ثبات و امن و عاری از تروریسم و افراط گری خشن به نفع منطقه و همه كشورهای منطقه است.سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه كرد: با دقت تحولات را رصد و رفتار و گفتار همه طرف ها را پیگیری میكنیم تعجیلی نداریم و با توجه به عملكرد طرفهای مقابل درباره گامهایی كه باید برداریم تصمیم گیری میكنیم.سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره مفاد یادداشت اجرایی ترامپ درباره همكاریهای اقتصادی ایران و عراق بیان كرد: ایران به عنوان كشوری ریشه دار و استوار در غرب آسیا با اتكا به توانمندیهای خود و پیوندهای تاریخی از هر فرصتی برای تامین منافع ملی و ثبات و امنیت منطقه استفاده میكند و اجازه نخواهیم داد شرارتهای طرفهای ثالث در روابط خوب همسایگی ایران و كشورهای همسایه تأثیر بگذارد و كشورهای همسایه حتما منافع خود را در نظر میگیرند.
.وی درباره ادعای سی.ان.ان در خصوص آمادگی عربستان برای میانجیگری بین ایران و آمریكا اظهار داشت: گمانه زنی است و ما هم از رسانهها شنیدیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره پیگیریهای قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه اظهار داشت: از هر ابزاری برای احقاق حقوق شهروندان ایرنی در خارج از كشور كه به هر نحوی دچار مشكل و آسیب شدند. از این موضوع خاص چند هفته است میگذرد انتظار داریم مراجع ذیربط فرانسه اطلاعات دقیقتترو وشفافتر درباره ماهیت جنایت و انگیزه این اقدام در اختیار ما بگذارند و لازم است چنین موارد فجیعی از سوی مقامات قضایی پیگیری و به صدور حكم منجر شود. شنیدهایم در حال انجام تحقیقات است و از طریق سفارتمان در پاریس و سفارت فرانسه در تهران پیگیر موضوع هستیم.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهارات مشاور امنیت ملی كاخ سفید تصریح كرد: ایران طی سه دهه گذشته با جدیت حقوق و تعهدات خود را طبق ان.پی.تی مدنظر داشته و هر آنچه به عنوان برنامه هستهای صلح آمیز ایران در حال انجام است براساس حقوق غیرقابل تفكیك ایران به عنوان عضو ان.پی.تی انجام شده و در این مسیر هیچ سستی به خودمان راه نخواهیم داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره دور بعدی نشست ایران و سه كشور اروپایی اظهار داشت: مدیران سیاسی سه كشور اروپایی و هماهنگ كننده اروپایی با دوستان در وزارت خارجه معاونت سیاسی و حقوقی در ارتباط هستند و درباره زمان و مكان دور بعدی گفتوگوها در حال مشاوره هستیم و به محض اینكه تاریخ قطعی شود اطلاع رسانی خواهیم كرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوالی درباره بازداشت دو تبعه انگلیسی در كرمان اظهار داشت: تا جایی كه به وزارت خارجه مربوط میشود از این مسئله مطلع شدیم و برای دیدار كنسولی سفیر با اتباعشان هماهنگ كردیم. درباره جزییات موضوع چون بحث قضایی است پیشنهاد میكنم از سخنگوی قوه قضاییه پیگیری كنید.خبرنگاری درباره اخبار منتشر شده مبنی بر اینكه ترامپ دنبال مذاكره محرمانه با ایران است، سوال كرد و بقایی گفت: این را باید از همان طرفها بپرسید.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوالی گفت: قرار نیست یك سازمان و نهادی به قوت و استحكام بریكس كه سالهای سال به انحاء مختلف منافع اعضای خود را تأمین كرده و فرصتی برای تعامل بین كشورهای عضو فراهم كرده به خاطر تحولات و فراز و فرودهای بینالمللی دچار مشكل شود. قطعا كشورهای عضو بریكس با شناخت منافع خود و در نظر گرفتن اهمیت چندجانبه گرایی امروز مهمتر از سالهای گذشته حتما به مسیر همكاری خود ادامه خواهند داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال درباره برگزاری مذاكرات در عربستان درباره اوكراین اظهار داشت: از هر تحول مثبت و ابتكاری كه منجر به توقف جنگ و كشتار و تخریب كشورها مطرح شود، حمایت میكنیم و امیدواریم منازعه در اوكراین هر چه سریعتر خاتمه یابد.
وی در پاسخ به سوال دیگری افزود: درباره اختلاف نظرها در دو سوی آتلانتیك موضوعی است كه به خودشان مربوط است و در كنفرانس امنیتی مونیخ یكی از نكات برجسته اختلاف نظرها بین آمریكا و اروپا بود. جامعه بینالملل باید تلاش كند اختلاف نظرها بین قدرتها و بازیگران مختلف موجب آسیب به حاكمیت قانون و تخریب سازمانها و هنجارهای بینالمللی نشود. ایران با چشم باز همه تحولات را رصد میكند و متمركز به تامین منافع ملت ایران خواهد ماند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی گفت: همه كسانی كه دغدغه موضوع فلسطین را دارند و از ابتدا با نسل كشی در غزه مخالفت كردند در نهایت برایشان امنیت و ثبات در كل منطقه مهم است. همیشه گفتهایم اتهاماتی كه در رابطه با بی ثبات كردن منطقه به یمن و دیگران زده شده باطل است. ریشه مشكلات در غرب آسیا تداوم نسلكشی در فلسطین اشغالی است. با ارعاب میخواهند طرح خود را به پیش ببرند كه با مخالفت كشورهای منطقه و بیشتر از همه با واكنش فلسطینیها روبرو خواهد شد.
وی درباره اظهارات نتانیاهو درباره برنامه هستهای ایران تصریح كرد: هیچ غلطی نمیتوانند بكنند.
* شهروند ایرانی كه در سوئد كشته شد
وی درباره پیگیریهای انجام شده در خصوص شهروند ایرانی كه در یك تیراندازی در سوئد كشته شد، گفت: متأسفانه یكی از شهروندان ایرانی در جریان تیراندازی چند روز قبل، جان خود را از دست داد. در ابتدای امر از طریق سفارت ایران در استكهلم ورود و سعی كردیم از مراجع ذیربط سوئد درباره ماهیت این جنایت اطلاعات لازم را كسب كنیم.سخنگوی دستگاه دیپلماسی عنوان كرد: با سفارت سوئد در تهران در ارتباط هستیم و درخواست داریم اطلاعات لازم به ایران داده شود. آمادهایم هر كمكی برای انجام تحقیقات قضایی و مجازات ضارب یا ضاربان صورت دهیم.بقایی افزود: در این خصوص با دولت سوئد در ارتباط هستیم.
* مدیركل آژانس در چارچوب وظایفش نظر بدهد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره اظهارات گروسی مدیركل آژانس بینالمللی انرژی اتمی كه گفته زمان برای رسیدن به توافقی به منظور مهار برنامه هستهای ایران رو به پایان است و احتمالا صدور گزارش جامع درباره برنامه هستهای ایران تا بعد از ماه مارس به تاخیر خواهد افتاد چرا كه احتمالا موارد اندكی به این گزارش اضافه خواهد شد، گفت: تكرار میكنم كه مدیركل آژانس باید در چارچوب وظایف و مسئولیتهای این نهاد به عنوان یك نهاد فنی نظر بدهد و كنش داشته باشد.بقایی بیان كرد: اظهارنظرهای سیاسی و التهاب آفرینی قطعاً كمك كننده نیست و فراتر از وظایف و مسئولیتهای مدیركل آژانس تلقی میشود. امیدواریم در این مسیر تجدیدنظر صورت بگیرد و در چارچوبهایی كه طبق اساسنامه آژانس و قوانین ذیربط اعطا شده، اعلام نظر كند.
* اخراج تعدادی از اتباع ایرانی از آمریكا به پاناما
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس درباره اخراج تعدادی از ایرانیان از آمریكا به پاناما اظهار داشت: درباره ایرانیانی كه دچار مشكل شدند و با وضع نامناسبی به كشور دیگری در آمریكای لاتین اخراج شدند، در همان ابتدا موضع خود را بیان كردیم. دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن آمادگی خود را برای كمك به هموطنان اعلام كرد. سخنگوی وزارت خارجه بیان كرد: هم از لحاظ بینالمللی این كار ناموجه و مردود است و هم از جهت انسانی برخوردی كه با هموطنان ایرانی صورت گرفته، به هیچ عنوان شایسته و قابل توجیه نیست. وی افزود: هم از طریق سفیر آكردیته ایران در پاناما كه سفیر ایران در كلمبیاست و هم دفتر حفاظت منافع در واشنگتن پیگیر هستیم و امیدواریم هر كمكی از دستمان بربیاید بتوانیم انجام دهیم.
* ترجیح میدهیم از بحث تقابل صحبت نكنیم
وی درباره لغو پروازهای ایران به لبنان و برخی تحلیلها مبنی بر تأثیر تحریمهای اروپا علیه بخش هوایی ایران بر این موضوع گفت: رابطه ما با لبنان دوستانه است و ترجیح میدهیم از بحث تقابل و اقدام متقابل صحبت نكنیم. تلاش داریم این موضوع را از طریق ارتباط خوبی كه با دولت و ملت لبنان داریم حل كنیم. بقایی ادامه داد: مباحثی كه در رسانهها شنیدیم درباره دلایل توقف پروازها خیلی توجیه كننده نیست. تحریمهایی كه اشاره شده اصلا ماهیت فراسرزمینی ندارد.این دیپلمات ارشد ایرانی عنوان كرد: این پروازها بخشی از رابطه خوب و دیرینه دو ملت ایران و لبنان را تشكیل میدهد و برای هر دو كشور مهم است و در راستای منافع متقابل ایران و لبنان است و امیدواریم در تصمیم گیری نهایی راجع به این موضوع منافع و صلاح لبنان و هر دو كشور در نظر گرفته و بهترین تصمیم در این خصوص اتخاذ شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره رایزنی ایران برای عدم صدور قطعنامه در نشست آتی شورای حكام آژانس گفت: دیپلماسی امر جاری و منظم است و ما هم از طریق نمایندگی دائم ایران در وین و مراوداتی كه با طرفهای دیگر داریم از جمله در سطح مدیران سیاسی ملاحظات و مباحث خود را مطرح میكنیم و این مراودات دوسویه است و در كنشها و واكنشهای طرفها تاثیر میگذارد.
وی درباره اظهارت نماینده آمریكا در خاورمیانه كه از آمادگی برای گفتوگو با ایران سخن گفته، اظهار داشت: این حرفها را نمیشود جدی گرفت چون حرف باید با عمل متناسب باشد. نمیشود از یك طرف تهدید به از بین بردن كنید و از طرف دیگر ادعا كنید كه طرفدار گفتوگو و صحبت هستید.بقایی افزود: این حرفها با عمل همخوانی ندارد و مملو از تناقض است و ما نمیپذیریم.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوالی اظهار داشت: خروج از سازمانهای بینالمللی و یا برخورد نامناسب با اسناد، موافقتنامهها و هنجارهای بینالمللی بازگشت به دورانی است كه حاكمیت حقوق بینالملل جایی نداشت.سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: انتظار میرود كشورها با در نظر گرفتن اهمیتی كه با تجربه 80 ساله سازمان ملل قائل هستند، مانع از تخریب دستاوردهای 80 ساله تمدن انسانی شوند.بقایی افزود: باید در این خصوص چارهاندیشی شود و اجازه داده نشود همه آن چیزی كه محصول جامعه جهانی پس از دو جنگ جهانی است، تحت تاثیر یكجانبه گرایی آمریكا قرار بگیرد
وی در پاسخ به سوالی گفت: روابط چین و ایران مستحكم است و هم از حیث تاریخی و هم منافع متقابل و اشتراك نظر در حوزههای مختلف روابطی است كه درباره آن میتوان با اطمینان صحبت كرد. دو كشور به خوبی نسبت به اهمیت این روابط و منافع متقابلی كه دو كشور از تقویت و گسترش این روابط عایدشان میشود آگاهی دارند و این روابط بدون تاثیرپذیری از روابط مخرب ثالث به بالندگی خود ادامه میدهد.
وی در پاسخ به سوالی درباره عدم شركت ایران در كنفرانس امنیتی مونیخ، اظهار داشت: شاهد هستید كه آقای عراقچی در حال حاضر در مسقط حضور دارد و حضور عراقچی نشان میدهد كه اهمیت این اجلاس از مونیخ برای ما مهمتر بوده است. عدم شركت ایران در این نشستها به منزله محروم كردن آنها از حضور بازیگری فعال و مهم مثل ایران است. بقایی افزود: اجلاس مونیخ عمدتا متمركز بر اختلافات و مسائل امنیتی بین آمریكا و اروپا بوده است و خیلی فكر نمیكنم ما چیزی از عدم شركت در این اجلاس از دست داده باشیم. اجلاسهایی از این دست طی سالهای اخیر كاركرد اولیه خود را تا حدودی از دست دادند و به ابزار سیاسی برای فشار و احیانا جایزه دادن به برخی كشورها و بازیگرانی كه مدنظر برگزار كنندگان آن نشستهاست، تبدیل شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره برگزاری اولین همایش نخبگان افغانستانی در تهران اظهار داشت: بخشی از كار سخنگویی حوزه دیپلماسی عمومی و دیپلماسی فرهنگی است. امیدواریم از حضور این نخبگان در جامعه میزبان استفاده لازم را بكند.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره حقآبه ایران از هیرمند و اینكه گفته میشود طالبان از جریان آب ممانعت كرده؟ گفت: موضوعات فنی را حتما در گفتوگوها با حكومت سرپرست افغانستان مدنظر قرار میدهیم. آنچه از سرپرست سفارت در كابل نقل شده دقیق نبوده و برداشت آزاد رسانهها بوده است. ایشان گفتند در تعاملات با طرفهای افغان آنها گفتند برای حل مشكل حقآبه از هیچ كوششی دریغ نخواهیم كرد. واقعیت هم این است و آنها تأكید داشتند كه مسئولیت خود برای كمك به تامین حقآبه را موضوعی انسانی و شرعی میدانند.وی افزود: این یك موضوع ثابت در دستور كار هر گونه تعامل و گفتوگو با افغانستان است و گزارشهای فنی كه اشاره كردید مورد توجه دوستان در پیگیری موضوع قرار خواهد گرفت.
وی در پاسخ به سوالی گفت: یكی از وظایف وزارت خارجه تسهیل مراودات تجاری بین ایران و كشورهای همسایه است. دیپلماسی اقتصادی وظیفه خود میداند در این موارد هر كمكی میتواند انجام دهد.سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره شرح وظایف مشاور وزیر در امور بانوان گفت: خانم ساعی به عنوان مشاور وزیر در امور بانوان منصوب شد و نشانگر حضور فزاینده و پررنگ خانمها در حوزه اداری و رسته دیپلماتیك است. بقایی افزود: شرح وظایف ایشان تسهیل حضور و اثرگذاری خانمها در دستگاه دیپلماسی است و رابط با سایر دستگاههای ذیربط است كه به نوعی متولی موضوع ارتقای جایگاه خانمها در سطوح مدیریتی و دولتی در كشور هستند.
وی در پاسخ به سوالی درباره روابط اقتصادی با عربستان نسبت به تقویت مناسبات در این حوزه ابراز امیدواری كرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اقدامات ایرانی برای ممانعت از طرح كوچ اجباری ساكنان غزه گفت: 16 ماه نسلكشی در غزه با سكوت و بدتر از آن با حمایت آمریكا و برخی دیگر از كشورهای غربی انجام شد، اما نتوانست مردم غزه را از خانه آبا و اجدادی خود بیرون كند و مردم غزه نشان دادند كه ریشه در خاك دارند و به هیچ عنوان اجازه نخواهند داد با وجود جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت از این حق طبیعی و مشروع خود دست بكشند.وی افزود: آنچه الان با آن مواجه هستیم تحت عنوان راهكار سیاسی، همان هدف است كه پاكسازی قومی و امحای فلسطین را دنبال میكند. طرح اینكه مردم فلسطین به كشورهای همسایه، اردن و مصر و حتی عربستان منتقل شوند در راستای پیشبرد همان توطئه شوم است كه هم از لحاظ انسانی و حقوقی كاملا مردود است و هم از لحاظ ژئوپلیتكی، تاثیرات بر منطقه خواهد داشت.بقایی ادامه داد: كاری كه از ایران به عنوان عضو سازمان همكاری اسلامی، عضو سازمان ملل، عضو كنوانسیون منع نسل كشی صورت گرفته، برقراری تماسهای مستمر با دبیركل سازمان ملل و بسیاری از كشورهای اسلامی برای جلب توجه بینالمللی درباره خطرات مترتب بر این توطئه و درخواست برگزاری اجلاس فوق العاده وزرای خارجه بوده است.وی افزود: مطلع شدیم این اجلاس در نیمه اسفند برگزار خواهد شد و موضوع اصلی آن رسیدگی به تحولات غزه و همین طرحی است كه از سوی آمریكا دنبال شده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره نشست خرز در تهران بیان كرد: اجلاس كشورهای حاشیه خزر در سطح نخستوزیران پنج كشور ساحلی امروز در تهران برگزار میشود و البته تاجیكستان به عنوان مهمان در این نشست شركت كرده است. بقایی افزود: تمركز این نشست و تشكیلات كشورهای حاشیه خزر، اقتصاد و تقویت همكاریهای اقتصادی و تجاری در حوزه انرژی و مباحث مربوط به محیط زیست است كه این موارد از جمله موضوعات در دستوركار است و به میزبانی معاون اول رئیسجمهور قرار است در قالب چند نشست تخصصی به صورت متمركز موضوعات مربوط به گذرگاههای مواصلاتی انرژی، محیط زیست، خطر و راههای همكاری كشورها بررسی و مصوباتی هم داشته باشد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوالی درباره سفر امیر قطر به تهران و اینكه اروپاییها مدعی شدهاند كه آمریكا به دنبال مذاكرات غیررسمی و محرمانه با ایران تا پیش از اكتبر است و اینكه آیا در شرایط كنونی پذیرای پیامها هستیم و آیا این سفر در این چارچوب خواهد بود یا خیر؟ گفت: خیر.