سخنرانی بدون مطالعه خیانت به عمر و وقت مردم است

مفسّر قرآن كریم گفت: روضه‌ها باید محتوای قرآنی داشته باشند و به مردم كمك كنند تا به ارزش‌های قرآنی پایبند باشند. باید به جای استفاده از اشعار و قصه‌های غیرمربوط، از آموزه‌های قرآن در سخنرانی‌ها و ایام تبلیغ بهره برد.

1403/12/01
|
11:38

حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی مفسر قرآن كریم و رئیس ستاد اقامه نماز كشور امروز سه شنبه 30 بهمن ماه در اولین نشست از سلسله نشست‌های طلیعه رمضان 1446(ه. ق) كه به همت معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در سالن همایش‌های غدیر برگزار شد، طی سخنانی با موضوع «تبلیغ قرآنی»، به نمونه‌های تحقیر قرآن اشاره كرد و افزود: در بسیاری از مساجد در شب‌های قدر هم كه ایام نزول قرآن كریم است به تفسیر قرآن به درستی بیان نمی‌شود و بیشتر به شعر، قصه و تاریخ پرداخته می‌شود. پیام قرآن باید به صورت واضح و قابل فهم برای عموم مردم بیان گردد و تفسیرهای موجود بیشتر به خواص افراد جامعه اختصاص دارند.

وی همچنین به نقد روش‌های تفسیر قرآن پرداخت و تأكید كرد: در قیامت، مردم بر اساس قرآن سنجیده خواهند شد، نه بر اساس كتب درسی و فقهی. باید تفسیر قرآن به گونه‌ای باشد كه همه مردم بتوانند از آن بهره‌مند شوند.

رئیس ستاد اقامه نماز كشور به ضرورت استفاده از قرآن در تمامی جنبه‌های زندگی اشاره و اظهار كرد: قرآن، تنها كتاب مقدس نیست و باید به عنوان راهنمای زندگی مورد استفاده قرار گیرد.

وی در ادامه با اشاره به نقش قرآن در تبلیغ و روضه‌ها، تأكید كرد: روضه‌ها باید محتوای قرآنی داشته باشند و به مردم كمك كنند تا به ارزش‌های قرآنی پایبند باشند. باید به جای استفاده از اشعار و قصه‌های غیرمربوط، از آموزه‌های قرآن در سخنرانی‌ها و ایام تبلیغ بهره برد.

تفسیرهای قرآن قابل فهم برای عموم باشند

حجت الاسلام والمسلمین قرائتی به برخی از مشكلات موجود در تفسیر قرآن اشاره كرد و گفت: تفسیرهای موجود بیشتر به خواص اختصاص دارد و مردم عادی كمتر از آنها بهره‌مند می‌شوند. پیام قرآن باید به صورت واضح و قابل فهم برای عموم مردم بیان شود.

مدرس و مفسّر قرآن با اشاره به برخی از مشكلات سیاسی و اجتماعی اظهار كرد:نباید سیاست بازی در تفسیر قرآن دخیل شود و تفسیرها باید بر اساس ارزش‌های دینی و اخلاقی باشند.

وی همچنین به نقش عالمان دینی در جامعه اشاره كرد و تأكید كرد: آنها باید به طور جدی قرآن را مورد توجه قرار دهند و به مردم نیز بیاموزند.

نقش هجرت در نشر معارف دینی

حجت الاسلام والمسلمین قرائتی در ادامه به نقش هجرت در اسلام و به خصوص هجرت مبلغان از شهر مقدس قم به نقاط مختلف جهان جهت نشر معارف دینی اشاره كرد و بیان داشت: با توجه به آیه 97 سوره نساء «إِنَّ الَّذِینَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ ظَالِمِی أَنْفُسِهِمْ قَالُوا فِیمَ كُنْتُمْ ۖ قَالُوا كُنَّا مُسْتَضْعَفِینَ فِی الْأَرْضِ ۚ قَالُوا أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُوا فِیهَا ۚ فَأُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ ۖ وَسَاءَتْ مَصِیرًا» تنها گناهی كه قبل از قیامت گرفته می‌شود، هجرت است. كسانی كه هجرت نمی‌كنند، خداوند در قرآن آنها را مورد خطاب قرار داده و از آنها خواسته تا به هجرت پرداخته و دین خود را حفظ كنند.

رئیس ستاد اقامه نماز كشور به اهمیت عزم و اراده در مبلغان و نقش آن در موفقیت فعالیت‌های تبلیغی اشاره كرد و افزود: امام خمینی(ره) با داشتن اندكی از كتاب‌ها توانست دنیا را تكان دهد. حتی برای مطالعه برخی از كتاب‌ها را از دیگران امانت می‌گرفت.

استاد قرائتی همچنین به مشكلات موجود در جامعه دینی اشاره كرد و گفت: بسیاری از دانشجویان علوم قرآنی به جای پژوهش‌های مفید، پایان‌نامه‌های بدون استفاده تولید می‌كنند كه هیچ كمكی به مردم نمی‌كند. تحقیقات قرآنی باید كاربردی و حل‌كننده مشكلات جامعه باشد.

سخنرانی بدون مطالعه خیانت به عمر مردم است

وی با اشاره به خاطره‌ای از آیت الله العظمی بروجردی(ره) افزود: ایشان معقتد بودند، سخنرانی‌هایی كه بدون مطالعه و تحقیق انجام می‌شوند، خیانت به عمر مردم است. عالمان دینی باید سخنان كوتاه و مفید داشته باشند و به مردم كمك كنند تا قرآن را بهتر درك كنند.

مفسر قرآن كریم در بخش دیگر سخنرانی خود با استناد به سخنان امام صادق (ع) به اهمیت آموزش عقاید به نسل جدید توصیه كرد و افزود: باید در این راه متخصص شویم. آموزش اصول عقاید به كودكان و نوجوانان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و باید به این موضوع توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

رئیس ستاد اقامه نماز كشور تأكید كرد: گاهی تماس‌های خصوصی و جلسات آموزشی با افراد، ارزش بیشتری از سخنرانی‌های عمومی دارند. اگر در این راه به درستی پیش برویم، می‌توانیم مانند هشام یكی از یاران بزرگ امام صادق (ع)، متخصص و موثر باشیم.

دسترسی سریع