سفره مردم خط قرمز دولت است

رئیس جمهور با تاكید بر این كه همه چیز ما مذاكرات نیست، تصریح كرد: تعامل با همه كشورهای جهان كه بخواهند با ما تعامل داشته باشند خواهیم داشت، اما كشورهایی كه بخواهند تقابل داشته باشند طبیعتاً ما در مقابل آنها مقاومت خواهیم كرد.

1400/11/06
|
08:33

حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی، در چهارمین گفتگوی تلویزیونی خود با مردم، ضمن تبریك روز زن و گرامیداشت ایام الله دهه فجر، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینكه برخی مخالفان و منتقدان دولت گسترش روابط با روسیه و چین را ناقض شعار نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی می‌دانند، نظر شما چیست؟، گفت: جمهوری اسلامی در عرصه بین‌المللی فعالیت‌ها و تلاش‌های بسیاری داشته و دارد، اما به شكل متوازن عمل نشده است.
به میزانی كه در عرصه سیاسی پیش رفتیم، به همان اندازه در حوزه اقتصادی پیش نرفته‌ایم.
وی افزود: آن‌چه تاكنون عمل شده متوازن نبوده و ما به نوعی توازن را در نوع روابط سیاسی برقرار می‌كنیم؛ چرا تاكنون به همسایگان توجهی نشده است؟ بعد از سفر بنده به تاجیكستان، روابط اقتصادی ما 3 برابر و بعد از سفر به تركمنستان روابط ما گسترش یافته و همین مسئله در روابط ما با جمهوری آذربایجان گسترش یافته و كمبودها در این زمینه در حال جبران است.
رئیس‌جمهور بیان كرد: میزان تبادلات تجاری ما و روسیه هم‌اكنون حدود 3 میلیارد دلار است كه می‌تواند در گام اول به 10 میلیارد دلار هم برسد. ما می‌توانیم كالاهای استراتژیك را از روسیه وارد كرده و محصولات از جمله كشاورزی‌مان را به این كشور صادر كنیم.
رئیسی خاطر نشان كرد: مذاكرات آغاز شده و ما در حوزه‌های مختلف فعال هستیم ولی نگاه ما این نیست كه مسائل را به مذاكره گره بزنیم؛ مذاكرات پیش می‌رود ولی همه چیز مذاكرات نیست و از جمله كارهایی است كه دنبال می‌شود. ما در زمینه‌ی خنثی‌كردن تحریم‌ها و هم‌چنین رفع آن كار می‌كنیم. یكی از راه‌های خنثی‌سازی تحریم‌ها، فعال كردن ظرفیت‌های همسایگان و هم‌چنین روسیه كه یكی از همسایگان بزرگ ماست كه می‌توانیم ارتباطات خوبی داشته باشیم. بنای ما تعامل با همه دنیاست و بنده این مسئله را هم در ایام انتخابات گفتم و همین مضوع را به‌طور جدی را دنبال می‌كنیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره سفر به مسكو گفت: این سفر پر از لبخند بود ولی اینكه نتیجه‌ی سفر فقط لبخند باشد اتفاقی برای مردم نمی‌افتد؛ نتیجه سفر باید توسعه در همه عرصه‌ها باشد و در كشور محسوس باشد. در سفر به روسیه در جلسه‌ی سه ساعته با آقای پوتین درباره مسائل دوجانبه و منطقه‌ای با محوریت منافع ملت ایران صحبت كردیم.
رئیس‌جمهور افزود: بعد از دیدار با آقای پوتین، وزیر خارجه این كشور به آقای امیرعبداللهیان گفته بود كه آقای پوتین بلافاصله بعد از ملاقات به وزرا مأموریت دادند تا تصمیمات اجرایی شود و بنده هم به مسئولین ذی‌ربط مأموریت دادم كه مباحث پیگیری و اجرایی شود. در مسائل پولی و مالی اتفاق نظر داریم كه سلطه‌ی دلار باید شكسته شود و می‌توانیم با ارز ملی كار را دنبال كنیم. در عرصه‌های مختلف از جمله مسائل دفاعی و امنیتی و هوافضا توافق داشتیم؛ از سوریه تا قفقاز در این ملاقات صحبت كردیم.
رئیسی هم‌چنین در پاسخ به سوالی درخصوص مذاكرات وین و زمزمه‌هایی مبنی بر درخواست آمریكایی‌ها برای مذاكره مستقیم و موضع كشورمان تصریح كرد: مدت‌هاست كه این درخواست مطرح می‌شود و كشورها برای ما پیام می‌آورند و در دولت‌های قبل هم بوده است؛ تا الان با آمریكایی‌ها مذاكره صورت نگرفته است. از قبل اعلام كرده و باز هم اعلام می‌كنیم در صورتی كه طرف‌های دیگر آماده باشند كه تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ما را رفع كنند، جا برای هرگونه توافق وجود دارد.
وی درباره اعطای تسهیلات خرد و بدون ضامن نیز عنوان كرد: اخیرا جلسه‌ای با مدیران بانك‌ها داشتیم و تأكید كردیم كه باید تسهیلات بدهند نه تضییقات؛ كسانی كه می‌خواهند ازدواج كنند یا كسب و كار كوچكی راه بیاندازند باید بتوانند به آسانی این تسهیلات را دریافت كنند. وزیر اقتصاد مسئول پیگیری ارائه تسهیلات آسان به مردم شد. بنده هم تأكید كردم كه مدیران بانكی باید آن را اجرایی كنند و اگر انجام ندهند با آنها برخورد می‌شود. هر شركت دولتی یا بانكی كه با تصمیمات گرفته شده در جهت كمك به مردم مخالفت و به میل خود عمل كند مدیر بانك یا شركت بركنار خواهد شد.
رئیس‌جمهور درباره اقدامات و برنامه‌های دولت در بحث اجاره بها و مسكن مردم گفت: در جلسه ستاد اقتصادی قرار شد كارگروهی از بخش‌های مختلف مامور شوند تا بتوانیم برای مساله اجاره بها فكری داشته باشیم.
وی درباره اجاره بهای مسكن نیز اظهار داشت: اجاره بها از نگرانی‌های جدی مردم و خانواده‌هاست كه دولت باید حتما در این ارتباط مساعدت داشته باشد و یك كارگروه به زودی برنامه‌های خود را اعلام می‌كند و ما نیز اطلاع رسانی می‌كنیم تا تسهیلاتی نسبت به اجاره بها باشد. البته این كار ریشه‌ای نیست و موقت است، اساس ماجرا این است كه باید مسكن‌سازی در كشور انجام شود. یكی از موارد پیشران صنعت مسكن‌سازی است و می‌تواند حتما صنایع بسیاری را دنبال خود بكشاند. دولت در حاشیه بسیاری از شهرها زمین دارد و مشكل زمین نداریم.
رئیس‌جمهور با بیان اینكه بحث دیگر اعتبارات است كه باید تأمین شود، ادامه داد: بنده خودم حساس هستم و به مردم وعده و پیشرفت كار را به آنان گزارش دادیم و اساس كار این است تا مسكن‌سازی كنیم تا قیمت مسكن و اجاره بهای آن تعدیل شود.
رئیسی درباره تأمین مالی، مسكن و تسهیلات بانكی و اینكه برخی مسئولان زمین‌ها را برای ساخت در اختیار قرار نمی‌دهند، تصریح كرد: ما به راحتی زمین‌ها را از آنها خواهیم گرفت. قرار نیست در دولت هر كس برای خودش تصمیم بگیرد. بسیاری از دستگاه‌ها به فروش اموال مازاد تن نداده و اموال مازاد را به سهولت نمی‌دهند اما این‌طور نیست هركسی كه برای خود تصمیم بگیرد، «نمی‌شود» نداریم و اگر مشخص شود تصمیم متقنی است، عده‌ای نمی‌توانند براساس خواست خود عمل كنند. در دولت یا تصمیمی گرفته نخواهد شد یا اگر تصمیمی گرفته می‌شود هم سبقه كارشناسی باید داشته شود و هم اجرایی شود.
وی درباره اقدامات دولت در مهار تورم بیان كرد: بنای دولت بر كنترل تورم است؛ در سال‌های گذشته شاهد تورم بی‌نظیر بودیم ولی بنای ما كنترل تورم است و نشانه‌هایی از بانك مركزی و مركز آمار می‌آید حاكی است كه دولت در كنترل تورم موفق شده است.
رئیس‌جمهور درباره مالیات نیز تصریح كرد: بودجه 1401 ناظر به افزایش درآمدهای مالیاتی بود كه بیش از 50درصد در بودجه درآمد مالیاتی پیش بینی شده است؛ برخی تصور می‌كنند افزایش مالیاتی از كارمند است ولی چنین نیست. سازمان بازرسی و بخش‌های دیگر آماری درباره فرار مالیاتی دارند كه متفاوت است اما همه بر این امر اتفاق نظر دارند كه مبلغ بسیار سنگینی در فرار مالیاتی وجود دارد. افرادی هستند كه درآمدهای بسیار كلان و نجومی دارند بدون پرداخت مالیات ولی از سویی دیگر حقوقِ كارمند قبل از پرداخت به دلیل مالیات كسر می‌شود. در جامعه افرادی كه درآمدی دارند باید حقوق دولت را پرداخت كنند و اگر حاضر نیستند پرداخت كنند، دولت باید در مقابل اقداماتی انجام دهد و یكی از این سازوكارها راه‌اندازی سازمانه‌هایی است كه در كشور فعال می‌كنیم تا نظام بانكی را به بنادر، گمركات وبخش‌های مالیاتی متصل كند و وقتی اینها را به هم مرتبط كند طبیعتا رصد كار سختی برای دستگاه‌های مسئول نیست و درصد بسیاری از كارها در این چند ماه پیش رفته است.
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره وام ازدواح گفت: وام ازدواج حتما متناسب با تورم ادامه می‌یابد؛ تشویق جوانان به ازدواج فقط با حرف نمی‌شود و دولت برای این كار تمهیدات اندیشیده و برنامه دارد.
وی بیان كرد: یكی از تصمیمات جدی دولت ساخت چهار میلیون‌ مسكن است كه برای بعضی‌ها باورپذیر نبود ولی در عمل‌ به وعده‌هایمان صادق بوده و خواهیم بود؛ دولت ما می‌خواهد «دولت صادق الوعد» باشد.
رئیس‌جمهور در ادامه سخنان خود درخصوص سرانجام حذف ارز ترجیحی 4200 تومانی گفت: ما در مدتی كه كار شروع كردیم، كوشیدیم با سازوكارهایی وضعیت را حفظ كنیم ولی ارز 4200 تومانی مشكلات جدی ایجاد كرده و باید دو-سه سال پیش حل می‌شد ولی حل نشده است. در این زمینه رانت و زمینه‌های فساد و ارتباطات ناسالم وجود دارد و این پول باید به سفره مردم بیاید.
رئیسی ادامه داد: در این موضوع سه نكته مهم است؛ اینكه درباره حذف این ارز باید اجماع نسبی بین دولت و مجلس شكل بگیرد. دیگری اینكه باید اقناع نخبگانی شكل گرفته و افكار عمومی مردم قانع بشوند و بعدی اینكه این ارز نسبت به چند كالا كه تغییر قیمت می‌دهد، جبران شود. ما با مجلس مذاكره می‌كنیم كه این سه نكته‌ی مهم باید در نظر گرفته شود.
وی افزود: این ارز به واردكننده داده شده ولی باید در این فرآیند به كسی داده شود كه مصرف می‌كند؛ اگر قیمت كالایی افزایش می‌یابد، آن مبلغ باید به همان میزان به مردم داده شود؛ بهتر است كه با كارت اعتباری باشد و این‌گونه جبران شود. ما درباره‌ی نان و دارو چنین برنامه‌ای نداریم و نسبت به سایر كالاها نیز با مجلس در مذاكره هستیم. خط قرمز ما معیشت مردم است و به خدشه‌دار شدن معیشت مردم راضی نخواهیم شد.
رئیس‌جمهور در ادامه‌ی چهارمین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی خود با مردم در پاسخ به سوالی درباره وضعیت بورس خاطر نشان كرد: یكی از بخش‌هایی كه میراث‌دار دولت قبل شدیم، مسئله‌ی بورس است؛ عده بسیاری با تبلیغاتی كه آن زمان انجام گرفت آمدند كه سهامداران خرد هستند و نوسانات موجب نگرانی‌شان است. بنده در هفته‌ی اول در دولت گفت بورس نباید به عنوان قلّك تأمین مالی دولت باشد. باید صندوق‌های تصبیت و توسعه را در بورس به‌عنوان پشتیبانی سهامداران خرد قرار دادیم و تأمین این مبلغ را دنبال كردیم.
رئیسی گفت: تیم اقتصادی دولت را به ریاست معاون اول مأمور كردم تا راهكار برون‌رفت وضع بورس از این وضعیت را پیگیری می‌كنند و مردم بدانند كه دغدغه‌ی آنها دغدغه‌ی بنده است و ما هیچ‌گاه از دغدغه‌ی مردم عبور نمی‌كنیم، تا وقتی كه احساس كنیم مردم به آرامش رسیده‌اند. تیم اقتصادی دولت در این‌باره به نتایجی رسیده كه وزیر اقتصاد فردا صبح تصمیمات و مصوبات جلسات را به‌عنوان راهكار برون‌رفت بورس از مشكلات را در جهت آرامش مردم و تغییر وضعیت در بورس اعلام خواهد كرد.
وی درخصوص تبعیض در پرداخت‌ها و تلاش‌های دولت برای برقراری عدالت، عنوان كرد: حقوق و مزایا در سال‌های اخیر كفاف زندگانی را نمی‌دهد و بسیاری از جامعه ما دچار مشكل شده‌اند؛ از ابتدا بخشی را در دولت مأمور كردیم كه لایحه‌ای برای نظام هماهنگ عادلانه پرداخت به كاركنان دولت را داشته باشیم تا پاسخگوی نیازها و به‌صورت شفاف باشد؛ نه‌اینكه مانند قبل هر دستگاه و اداره‌ای برای خود برود و تصمیم‌گیری كند و مابقی مشكلات سایر اقشار باقی می‌ماند؛ ما به‌دنبال عدالت در پرداخت حقوق‌ها هستیم.
رئیس‌جمهور در پاسخ به سوالی درباره آلودگی هوا و عدم اجرای كامل قانون هوای پاك نیز بیان كرد: این مسئله از حقوق مردم است و برای آسیب‌شناسی این موضوع، یك تیم را مأمور كردیم تا موضوع را بررسی كنند و در موضوعاتی از جمله ناوگان حمل و نقل عمومی، به سازمان برنامه و بودجه اعلام كردم كه پشتیبانی و رسیدگی درباره این موضوع را با جدیت دنبال كنند.
آیت‌الله رئیسی درخصوص انتصابات در دولت و اینكه چقدر بر مبنای شایسته‌سالاری بوده است، اظهار داشت: ما از انتقاد استقبال می‌كنیم، انتقاد سازنده است و همگان نقد كنند و ما هم پذیرا هستیم ولی برخی از اظهارنظرها گاهی احساس می‌شود كه با واقعیت هم‌خوانی ندارد و نقاط قوت دولت به‌نحوی منعكس می‌شود كه گویا ضعف دولت است. در دولت بنا را در انتصابات شایسته‌سالاری گذاشته‌ایم و درباره اعضای هیئت دولت و استانداران نیز این‌گونه عمل می‌كنیم.
وی افزود: نقطه‌ی قوت این دولت است كه یك مسئولی را از اقوام خود بر سركار نمی‌آورد و انتصابات بر اساس شایستگی است و نه بر اساس روابط فامیلی؛ سفرهای استانی از نقاط قوت دولت است ولی متأسفانه به‌عنوان نقطه‌ی ضعف تلقی می‌شود؛ آقایان لذت حضور بین مردم را بچشند و تجربه كنند، وقتی بنده از كرملین به كرمان می‌روم این برای من لذت و وظیفه است.
رئیس‌جمهور گفت: ما شش‌روز در سطح ملی كار می‌كنیم و یك روز هم با مردم استان‌ها ارتباط داریم؛ مردم مشكل دارند و من بین آنان می‌روم و قبل از من هم اعضای دولت رفته‌اند و مشكلات احصا و بررسی كرده‌اند. مطرح می‌شود كه «تیم اقتصادی دولت ناهماهنگ است»، چون چندبار اطلاع‌رسانی به‌هنگام انجام نشده، ولی بنده می‌گویم كه این‌طور نیست و تیم اقتصادی هماهنگی داریم.
رئیسی درباره كرونا و شكل‌گیری پیك ششم بیماری پیك ششم و تصمیمات دولت در این‌زمینه خاطر نشان كرد: من باید خداوند را شاكر باشم كه به ما عنایت كرد؛ در روزی‌كه دولت را تحویل گرفتیم 700 خانوار داغدار می‌شدند و امروز به لطف خدا و كمك خود مردم و اعتماد آنان به دولت، آمار فوتی‌ها به زیر 30 رسیده و مبتلایان نیز كاهش یافته است. این موفقیت ملت و دولت است؛ باید حتما این شرایط را حفظ كرد و به همه تاكید می‌كنیم كه پروتكل‌های بهداشتی را در حد بالایی رعایت كنند. بازگشایی‌ها انجام شده و ما نگران هستیم كه این مسئله برای مردم مشكل‌ساز بشود. ما به فكر جان و نان مردم هستیم.
وی خطاب به مردم گفت: امیدواریم باشید و روزنه‌های امید بسیار است و به هر كجا نگاه می‌كنیم احساس می‌شود كه گشایش‌ها و امید جدی وجود دارد؛ ما وظیفه داریم كه به مردم خدمت كنیم.
رئیس‌جمهور هم‌چنین در پایان بیان كرد: امیدوارم ورزشكاران ما در بازی ایران و عراق هم مثل همیشه با موفقیت حاضر بشوند و بانوان ورزشكارمان نیز موفق باشند. مردم بدانند كه اعضای دولت برای كار و خدمت شب و روز نمی‌شناسند تا بتوانیم كار را به پیش ببریم و هم‌چنان كه موانع را پشت سر گذاشتیم، پیش خواهیم رفت و مانعی را در پیش پای خود به رسمیت نمی‌شناسیم و این مكتب شهید حاج قاسم سلیمانی است و ما هم می‌كوشیم در این ایام شادمانیِ دهه‌ی فجر حركت جهادی‌ای كنیم تا مردم‌مان شادمان بشوند.

دسترسی سریع