کارشناس تاریخ و علوم حدیث
زندگینامه
آیة اللّه محمّد محمّدی ری شهری در آبان 1325ش در شهر ری درخانوادهای متدیّن دیده به جهان گشود . وی پس از پایان تحصیلات ابتدایی، درسال 1339 ش، وارد حوزه علمیه شهر ری (مدرسه برهان) شد و در سال 1340ش ، برای ادامه تحصیل به قم رفت و تا پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 ـ بجز مدّت کوتاهی که به دلایل سیاسی به حوزههای علمیه مشهد و نجف مهاجرتکرد ـ به گذراندن مدارج تحصیلی و تدریس در حوزه علمیه قم اشتغال داشت .
اساتید
وی سطوح عالی حوزه را نزد اساتید بزرگی همچون آیات عظام: حاج میرزا علی مشکینی، حاج شیخ محمد فاضل لنکرانی و حاج سید محمدباقر طباطبایی سلطانی تلمّذ نمود. همچنین درس خارج اصول را از محضر آیات عظام: مرحوم حاج شیخ محمدعلی اراکی و حاج شیخ حسین وحید خراسانی استفاده کرد و درس خارج فقه را از محضر آیات عظام : حاج میرزا علی مشکینی، حاج شیخ جواد تبریزی، مرحوم حاج سید محمدرضا گلپایگانی و مرحوم حاج شیخ مرتضی حائری ، بهره برد .
اجازه «اجتهاد» و «روایت»
وی پس از ده سال حضور در دروس خارجِ فقه و اصول ، به درجه «اجتهاد مطلق» نایل آمد و اجتهاد وی از سوی برخی اساتید برجسته حوزه علمیه قم گواهی گردید که پس از نصب ایشان از سوی امام راحل و مقام معظّم رهبری به مَناصبی که شرط احراز آنها «اجتهاد» است ، بارها تأیید گردید. وی همچنین به دریافت اجازه روایت حدیث از برخی علما و محدّثان بزرگ جهان اسلام، از جمله آیةاللّه حاج آقا رضا بهاء الدینی، توفیق یافت. از دیگر موفقیتهای ایشان، میتوان به توفیق حفظ کلّ قرآن کریم اشاره کرد .
فعالیتهای اجتماعی ـ سیاسی
آیةاللّه ری شهری از ابتدای نهضت اسلامی بویژه در جریانات 15 خرداد 1342، با اهداف و دیدگاههای حضرت امام قدس سره آشنا شد. وی در تاریخ 1344/4/20 به وسیله ساواک مشهد دستگیر و به زندان محکوم گردید. وی در سال 1345 ضمن تمرّد از شرکت در جلسه دادگاه تجدید نظر ساواک، به نجف اشرف رفت و در سال 1346 به ایران باز گشت و حدود هجده ماه در حوزه علمیه مشهد به تحصیل پرداخت . وی درهمین مدّت مجددا تحت تعقیب ساواک قرار گرفت و در دادگاه تجدید نظر، بار دیگربه زندان محکوم شد .
آیة اللّه ریشهری در سال 1356 به دلیل سخنرانی علیه رژیم شاه در حسینیه اصفهانیهای آبادان از سوی ساواک، ممنوع المنبر شد. همچنین به دلیل سخنرانی علیه رژیم در نهاوند، آبادان، مشهد، هرمزگان و زابل، مورد تعقیب ساواک بود و تظاهرات مردم هرمزگان و زابل در جریان قیام سراسری مردم ایران علیه رژیم، عمدتاً پس از سخنرانیهای ایشان صورت گرفت.
مسئولیتها
آیةاللّه ریشهری پس از پیروزی انقلاب اسلامی همچنان به فعالیت های اجتماعی ـ سیاسی اشتغال داشته است .
مسئولیتهای وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی عبارت اند از:
1 . حاکم شرع دادگاههای انقلاب اسلامی
2 . رئیس دادگاه انقلاب ارتش
3 . وزیر اطلاعات (وی نخستین وزیر اطلاعات در جمهوری اسلامی ایران است)
4 . دادستان کلّ کشور
5 . دادستان دادگاه ویژهروحانیت
6 . دبیر کلّ جمعیت دفاع از ارزشهای انقلاب اسلامی
7 . تولیت آستان حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام
8 . نماینده مردم استان تهران در مجلس خبرگان رهبری
9 . عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام
10 . نماینده ولیّ فقیه و سرپرست حجاج
11. رئیس مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث
12 . رئیس دانشکده علوم حدیث