کارشناس در حوزه اقتصاد اسلامی
حجت الاسلام و المسلمین سید عباس موسویان متولد سال 1339 در شهرستان عجب شیر از شهرستانهای استان آذربایجان شرقی میباشد. پس از اتمام دوره راهنمائی، به شهر تبریز مهاجرت کرده و در هنرستان صنعتی تبریز مشغول به تحصیل شد. سال آخر هنرستان مصادف با سال پیروزی انقلاب بود که وی نیز همراه با مردم انقلابی تبریز در تظاهرات و راهپیمائیها و تشکلهای مذهبی شرکت داشت.
بعد از پیروزی انقلاب در رشتهی برق وارد دانشگاه شده و همزمان با نهادهای انقلابی جهاد سازندگی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تبریز همکاری میکرد. بعد از انقلاب فرهنگی و تعطیلی دانشگاهها، همکاری با سپاه تبریز بیشتر شد و در جریان غائله کردستان و جنگ تحمیلی بیش از ده بار به مناطق کردستان و جبهههای غرب و جنوب اعزام شد.
در سال 1360 از طرف سپاه به دفتر شهید محراب آیت الله مدنی معرفی شد و مدتی در خدمت آن بزرگوار بود. همراهی و مراوده با آن شهید والامقام باعث شد تا برای تحصیل علوم دینی به حوزة علمیه قم بیاید و از سال 1360 مشغول تحصیل در علوم دینی بشود.
بعد از اتمام دورة سطح، در کنار درس خارج فقه و اصول با مشورت بزرگان حوزه وارد رشته اقتصاد شد.ابتدا در دانشگاه مفید، سپس در دانشگاه شهید بهشتی تهران درس خوانده و موفق به کسب مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد میشود.
با مشورت اساتید به تحصیل و پژوهش در تفسیر و فقه اقتصادی میپردازد و در سال1382 موفق به پایان سطح چهار (دکتری) تفسیر و در سال 1384 با دفاع از رساله (احکام فقهی اوراق بهادار) موفق به کسب مدرک سطح چهار (دکتری) فقه اقتصادی از حوزة علمیه قم میشود.
در کنار تحصیل از همان سالهای نخست به تدریس در مدارس حوزههای علمیه میپردازد و به ترتیب به تدریس ادبیات عرب، شرح لمعه، اصول فقه و دو دور کامل مکاسب و در مرکز جهانی علوم اسلامی، مرکز تخصصی قضا و مرکز آموزش بانک مرکزی به تدریس فقه معاملات بانکی، فقه معاملات جدید و مبانی فقهی ابزارهای مالی بازار سرمایه مشغول میشود.
از سال 1373 همزمان با تحصیل و تدریس، ابتدا در بخش فرهنگی جامعه مدرسین حوزة علمیه قم، سپس در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به تحقیق و پژوهش در اقتصاد اسلامی و بانکداری اسلامی پرداخته، که حاصل آن تألیف چندین کتاب به نامهای "پس انداز و سرمایه گذاری در اقتصاد اسلامی"، "کلیات نظام اقتصادی اسلام"، "بانکداری اسلامی"، "بانکداری بدون ربا از نظریه تا عمل"، "فرهنگ اصطلاحات فقهی و حقوقی معاملات"، "ابزارهای مالی اسلامی و فقه معاملات بانکی" است.
علاوه بر کتاب به تناسب نیاز بیش از40 مقاله در حوزه اقتصاد و بانکداری اسلامی تألیف کرده که در مجلات و همایش های علمی ارائه شده است.
در عرصه مدیریت نیز بیش از هفت سال رئیس پژوهشکده نظامهای اسلامی و سه سال مدیر گروه اقتصاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و چهار سال مدیر گروه فقه اقتصادی مرکز جهانی علوم اسلامی و چهار سال سردبیر فصلنامة علمی پژوهشی اقتصاد اسلامی را در کارنامه خود دارد و اکنون عضو هیئت علمی رسمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و عضو کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار و عضو کمیته مشورتی بانکداری اسلامی بانک مرکزی میباشد.
وی همکاری با رسانه ملی داشته و برنامههایی در حوزه اقتصاد نیز داشته است که از آن جمله همکاری با رادیو معارف در برنامههای "نقد و نظر"، "اندیشهها" و "فقه پویا" میباشد.