استاد دروس خارج حوزه علمیه
آیتالله سید محمدعلی علوی گرگانی در 28 تیر 1319 هـ .ش برابر با 14 جمادیالثانی 1359 هـ .ق در خانوادهای اهل علم در نجف اشرف دیده به جهان گشود. پدر ایشان، آیتالله حاج سید سجاد علوی از شاگردان آیات عظام: شیخ عبدالکریم حائری یزدی، سید ابوالحسن اصفهانی، شیخ محمدعلی حائری قمی و آقا ضیاءالدین عراقی بود و مدتها بر مسند تدریس و ارشاد قرار داشت. مادر ایشان نیز خواهرزاده آیتالله حاج میرزا ابوالفضل زاهدی قمی است.
وی در سال 1365 هـ .ق همراه پدر از نجف اشرف به ایران آمد و فنون ادب و علوم عرب را از وی فرا گرفت.سید محمدعلی در سال 1374 هـ .ق همراه پدر به زیارت عتبات عالیات، بیتالله الحرام، بیتالمقدس و شامات رفت. وی پس از بازگشت از سفر حج، قصد داشت در نجف اشرف بماند، ولی آیتالله سید محسن حکیم به ایشان سفارش کرد بهتر است به قم برود زیرا حوزه علمیه قم از دو فن تدریس و سخنوری بهرهمند است. ازاینرو، به حوزه علمیه قم رفت و از محضر استادان بزرگ آن زمان مانند آیتالله سید حسین بروجردی، سید محمد محقق داماد، امام خمینی، سید محمدرضا گلپایگانی، محمدعلی اراکی، عباسعلی شاهرودی و مرتضی حائری یزدی بهرهها برد.
آیتالله علوی با اینکه هر سال در زمان تعطیلی حوزه علمیه قم به عتبات عالیات میرفت، از دانشاندوزی دست برنمیداشت. برای نمونه، در همین فاصله زمانی از درس آیات عظام امام خمینی، سید ابوالقاسم خویی، سید محمود شاهرودی و میرزا باقر زنجانی بسیار بهره میگرفت.
وی از آغاز طلبگی به تدریس نیز اشتغال داشت و به تدریس سطوح عالیه از جمله: رسائل، مکاسب، کفایه و شرح منظومه و خارج فقه و اصول میپرداخت. شاگردان بیشماری از خرمن پربار دانش آیتالله علوی، خوشه چیدهاند که هر یک در گوشه و کنار این سرزمین، سرگرم خدمت به اسلام و مسلمانان هستند.
آیتالله علوی افزون بر تدریس به تبلیغ و ارشاد نیز میپردازد و در زمینههای فقه، اصول و تفسیر، آثار ارزشمندی ارائه داده است. ایشان پیش و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، همواره از موضعگیریهای امام خمینی پشتیبانی میکرد و در راه انقلاب از هیچ کوششی فرو گذار نکرده است. اخذ اجازه اجتهاد از آیات عظام محقق داماد و گلپایگانی و اجازه روایی از آیتالله مرتضی حائری یزدی نشاندهنده پیشینه درخشان علمی آیتالله علوی گرگانی است.
در زیر به چند نمونه از آثار و تألیفات آیت الله علوی گرگانی اشاره میشود:
1. توضیح المسائل (به اردو هم ترجمه شده است)
2. اجوبة المسائل یا پاسخ به جدیدترین استفتائات (2 ج)
3. مناسک حج. (آداب، اعمال و استفتائات حج)
4. منهج الصالحین (رساله توضیح المسائل عربی)
5. منهج الناسکین(مناسک حج عربی)
6. نورالهدی (تعلیقه بر عروة الوثقی)
7. المناظر الناضرة فی احکام العترة الطاهرة (ج 1. بخشی از کتاب الطهارة)
8 . تعلیقه بر تحریرالوسیله (2 ج، چاپ مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره))
9. گلچینی از انوار اخلاقی (برگزیده درس اخلاق روز چهارشنبه)
10. رهتوشه پارسایان، انوار اخلاقی (ج 1، شرح وصایای پیامبر اکرم به ابوذر غفاری)
11. ره توشه پارسایان، انوار اخلاقی (ج 2، شرح وصایای پیامبر اکرم به عبدالله ابن مسعود)
12.روزه سپر مومن (شامل احکام ، استفتائات و آداب روزه داری)
13. احکام بانوان
14.احکام جوانان
15. احکام کسب و کار
16. آشنایی با اعتکاف
17. کلید سعادت (احکام بانوان ، گردآوری شده توسط حجت الاسلام فاطمی )
18. توحید از دیدگاه علم (یکی از سخنرانیهای معظم له)
19. لئالی الاصول (3 جلد آن تا اکنون به چاپ رسیده است )